Źródło: https://www.kaniowscy.pl/
Na czym polega test MRT?
Test jest metodą określającą składniki pokarmowe, na które występuje nadwrażliwość ze strony układu immunologicznego. W celu przeprowadzenia badania od pacjenta zostaje pobrana niewielka ilość krwi żylnej. Istotą testu jest zmierzenie, w jaki sposób zmienia się skład osocza po ekspozycji na kolejne antygeny (składniki pokarmów i dodatki chemiczne stosowane przy produkcji żywności). Dzięki tej metodzie pacjent dostaje odpowiedź nie tylko, na które produkty jest nadwrażliwy. Test dostarcza informacje o stopniu reakcji na poszczególne pokarmy. Są to bardzo cenne wskazówki, pomagające w ułożeniu zdrowej i zróżnicowanej diety.
Jak wygląda wynik badania?
Wynik badania to obszerna lista produktów, dodatków do żywności i składników leków. Obok sprawdzanych pozycji pokazany jest wykres świadczący o stopniu reakcji na antygen. Co więcej, stosuje się oznaczenie kolorystyczne. Czerwony wynik świadczy o dużej odpowiedzi immunologicznej. Żółty kolor oznacza umiarkowaną reaktywność. Produkty i dodatki oznaczone na zielono można traktować jako nie- reaktywne.
Wskazania do wykonania testu
Lista wskazań do wykonania badania jest bardzo długa, z powodu różnorodności objawów nadwrażliwości pokarmowej. Można do niej zaliczyć:
- nudności i wymioty,
- zapalenie żołądka i jelit,
- choroba refluksowa przełyku,
- wzdęcia,
- bóle jamy brzusznej,
- biegunki,
- wzrost lub spadek masy ciała (szczególnie gdy staramy się jeść zdrowo),
- zespół metaboliczny,
- osłabiona odporność (skłonność do infekcji),
- przewlekłe zmęczenie,
- przewlekły katar,
- objawy skórne (wysypka, swędzenie, obrzęki, zmiany atopowe),
- bóle głowy,
- bóle mięśni i stawów,
- zaburzenia snu,
- drażliwość,
- problemy z koncentracją.